Valfri balans på alla banor från och med idag torsdag 1 mars

1 mars 2018 i Övrigt, av Kenny Thörnblom

Barfota eller inte

Vinterns generella barfotaförbud upphör att gälla idag torsdag 1 mars, och det är nu åter tillåtet med valfri balans. Tränaren eller skötaren ska som vanligt rapportera skoinfo till inskrivningen före tävlingarna.

För hästar som startar inom streckspelet ska skoinfon ha rapporteras till inskrivningen senast en timme före starten i streckspelets första avdelning. Med streckspel menar vi V75, V86, V64, V65, V5 och V4. I lopp utanför streckspelen räcker det om skoinfon rapporteras senast 15 minuter före loppets start.

Vad är barfota i skoinformationen?

Definitionen av vad som är barfota i skoinformationen, som främst riktar sig till spelarna, skiljer sig något från vad som räknas som godkända beslag på vintern. När du sommartid ska rapportera in om din häst ska starta med skor eller barfota gäller följande:

Barfota:
– Hov som är helt barfota.
– Hov som endast har gjuten skyddsplast (så kallad plastad hov).

Skor:
– Hov som har söm eller beslag av metall.
– Hov som har skor av plast eller annat material.

Plastskor räknas alltså som skor, oavsett om de är fästa med lim eller söm. För bildexempel och mer information, se bifogad fil i rutan uppe till höger.

Fortsatt barfotaförbud för tvååringar

Sedan 1 december 2015 gäller ett definitivt barfotaförbud för tvååriga hästar i alla lopp, även kval- och premielopp. Det innebär att alla hovar ska ha beslag enligt följande definition: En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken, som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt.

Tillfälligt barfotaförbud om så krävs

Observera att även om barfotakörning generellt är tillåten från 1 mars kan måldomaren och/eller banveterinären besluta om ett tillfälligt barfotaförbud för en viss tävlingsdag om banan så kräver.

Källa: Svensk Travsport