Våga vägra fyrverkerier – har du tid i 50 sekunder? se filmen

26 december 2014 i Övrigt, av Kenny Thörnblom

Har du tid att titta på det här i 50 sekunder? Blixtar och dunder, magiska under. Visst kan det verka festligt att skjuta smällare och raketer vid påsk, valborg och nyår, men har du egentligen tänkt på vad det innebär för djuren?

Djurvänner firar utan fyrverkerier. Hur gör du?

– Det är sedan länge känt att såväl tama som vilda djur far illa kring högtider då människor använder fyrverkerier. Många hundar och hästar blir väldigt stressade och rädda av ljusskenet och ljudet som uppstår. Vi har stött på fall där hundar sprungit bort och hästar skadat sig så allvarligt att man blivit tvungen att avliva dem. Det finns också en risk att dräktiga ston blir så stressade att de aborterar sina ofödda föl som en följd av fyrverkerier, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.

Engagemang bland travsportens aktiva

Efter nyår 2013 hörde amatörtränaren och uppfödaren Sofia Mattsson av sig på vår Facebooksida med en önskan om att Svensk Travsport skulle engagera sig i fyrverkerifrågan. Efter att ha funderat på hur vi som huvudorganisation för travsporten bäst kan bidra till förändring kom vi fram till att det viktigaste är att människor gör ett aktivt val. Resultatet blev en animerad film som vi hoppas ska få spridning.

– Man kan göra så mycket bättre saker för pengarna än att köpa fyrverkerier då de leder till andra människor och djurs lidande. För att inte tala om de vilda djuren med. Jag tycker det är jättebra att Svensk Travsport lyfter frågan, säger Sofia Mattsson.

Tänk på djur och natur

För den som vill ha ett alternativ till fyrverkerier och smällare finns de populära rislyktorna som syns lite varstans. Många rislyktor som säljs har dessvärre en stålvajer monterad, vilken när den faller ner på marken blir farlig för både djur och natur. Det finns dock rislyktor som är naturligt nedbrytbara.

– Syftet med filmen är att man ska tänka på djurens bästa och självmant avstå från smällare och fyrverkerier. Men vi vill inte bara komma med pekpinnar utan även föreslå ett alternativ så därför har vi valt att erbjuda rislyktor utan stålvajer i vår webbshop, säger Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport.

Rislyktorna som säljs i vår webbshop är tillverkade av rispapper, bambu, bomull och naturvax. Du hittar en länk till webbshopen HÄR.

Se filmen och dela den med dina vänner så att fler väljer bort fyrverkerier för djurens bästa.

Källa: Svensk Travsport