Stall Kennys Andelshästar är alla med i Premiechansen

20 februari 2019 i Hänt i stallet, av Kenny Thörnblom

Premiechansen, kullen född 2017

Premielopp eller premiechansen? Som ägare till ett tvåårigt varmblod kan du göra ett val. Antingen låta hästen gå premielopp – eller ha chansen att vinna dubbla prispengar i några av de största unghästfinalerna.

Alla svenskfödda varmblod är automatiskt anmälda till premiechansen. Det innebär att den hästen kommer att tjäna dubbla prispengar och uppfödarmedel om hästen skulle prisplacera sig i någon av de stora unghästfinaler som ingår i premiechansen. Exempel: en premiechansad häst blir trea i derbyfinalen och tjänar då 1 000 000 kronor i stället för ordinarie tredjepriset 500 000 kronor. Även uppfödarpremierna dubblas.

Men hästägaren kan istället välja att låta hästen gå premielopp som tvååring, och därmed stryks hästen från premiechansen. Vid godkänt premielopp får ägaren 20 000 kronor och uppfödaren 4 000 kronor.

Följande lopp ingår i premiechansen för kullen född 2017

Följande lopp ingår alltid i premiechansen, oavsett hur många hästar som kvarstår.

 • Svensk Uppfödningslöpning 2019
 • Svenskt Trav-Kriterium 2020
 • Svenskt Trav-Oaks 2020
 • Breeders’ Crown 3-åriga ston 2020
 • Breeders’ Crown 3-åriga h/v 2020
 • Svenskt Travderby 2021
 • Derbystoet 2021
 • Breeders’ Crown 4-åriga ston 2021
 • Breeders’ Crown 4-åriga h/v 2021

Om färre än 900 hästar genomför ett godkänt premielopp senast 31 oktober 2019, tillkommer ett eller flera av följande lopp i premiechansen.

 • Färre än 900 premieloppshästar: StoChampionatet 2021
 • Färre än 800 premieloppshästar: E3 ston 2140 2020
 • Färre än 700 premieloppshästar: E3 h/v 2140 2020
 • Färre än 600 premieloppshästar: Drottning Silvias Pokal 2021
 • Färre än 500 premieloppshästar: Konung Gustaf V:s Pokal 2021
 • Färre än 400 premieloppshästar: E3 ston 1640 2020
 • Färre än 300 premieloppshästar: E3 h/v 1640 2020
 • Färre än 200 premieloppshästar: SprinterMästaren 2021
 • Färre än 100 premieloppshästar: StoSprintern 2021

Så här gör du

Du vill att din häst ska kvarstå i premiechansen och ha chans till dubbla prispengar och uppfödarpremier i de namngivna unghästfinalerna?
– Ingen anmälan behövs. Hästen kvarstår i premiechansen så länge den inte går ett godkänt premielopp.

Du vill att hästen ska kunna gå premielopp, och du vill inte vara med i premiechansen?

– Ingen anmälan behövs. Starta hästen i ett premielopp. I samband med att hästen får ett godkänt resultat i premieloppet stryks den automatiskt från premiechansen.

Hur ser du om en häst kvarstår i premiechansen eller inte?
– Sök hästens namn i ”sök sportinfo” här på travsport.se. Hästar som kvarstår i premiechansen har texten ”kvarstår i premiechansen” i anslutning till uppgifter om ägare, uppfödare och tränare.

Villkoren för premiechansen, kullen född 2017

– Alla svenskfödda varmblod är automatiskt anmälda till premiechansen. Det är kostnadsfritt.

– Genom att låta hästen gå premielopp, väljer ägaren automatiskt att stryka hästen från premiechansen. Detta kan ske fram till 31 oktober det år hästen är två år. Hästen stryks automatiskt från premiechansen i och med att den får ett godkänt resultat i ett premielopp.

– Om häst som kvarstår i premiechansen blir prisplacerad i något av de lopp som ingår i premiechansen för kullen född 2017, kommer prispengarna som hästen tjänar i det loppet att dubbleras.

– De eventuella extra prispengar som hästen tjänar genom premiechansen betraktas som vanliga prispengar. De läggs på hästens startprissumma, genererar startpoäng och betalas ut via Svensk Travsports avräkning. Tränaren/kusken kommer att få provision på hela beloppet enligt ordinarie avtal, om inget annat separat avtal tecknats mellan ägare och tränare/kusk för lopp ingående i premiechansen.

– Om hästen blir prisplacerad i något av de lopp som ingår i premiechansen, kommer uppfödarpremier betalas ut även för de extra prispengar som hästen tjänar via premiechansen.

– Att en häst kvarstår i premiechansen innebär inte en garanterad startplats i vare sig uttagningslopp eller finaler i något av de insatsloppen som ingår i premiechansen. För att en häst ska vara startberättigad i ett insatslopp krävs att alla insatser är betalda och att övriga villkor för respektive lopp är uppfyllda. För mer information kring insatsloppen, läs mer här.

– Om 1 700 eller fler varmblod går godkänt premielopp 2019, förbehåller sig Svensk Travsport rätten att avgöra huruvida premiechansen för kullen född 2017 ska genomföras eller ej.

– För svenskfödd tvååring som gått godkänt kvallopp i Sverige eller tävlat i Sverige, men inte gått premielopp, kan ägarföreträdaren fram till 31 oktober välja att ta ut premien. Hästen tas då samtidigt bort från premiechansen. Kontakta Kundtjänst senast 31 oktober 2019.

Kullar födda 2015 och 2016

Klicka på årtalen här bakom så kan du hämta villkor och uppgifter om vilka lopp som ingår i premiechansen för kullarna födda 2015 och 2016.

Kullar födda 2018 och 2019

Svensk Travsports ambition är att premiechansen ska gälla även för kommande kullar svenskfödda varmblod. Det innebär att hästar födda 2018 kvarstår i premiechansen tills vidare, och hästar födda 2019 kommer att göra det i samband med att de registreras. Om hästen kvarstår i premiechansen visas texten ”kvarstår i premiechansen” när du söker på hästens namn i ”sök sportinfo” på travsport.se. Om Svensk Travsport vill förändra regler och villkor för premiechansen för respektive kull, eller avbryta helt, ska det ske senast 1 mars det år hästarna fyller två år.

Källa travsport.se


Stall Kennys samtliga andelshästar är med

Stall Kennys Andelshästar kör inga premielopp med våra andelshästar utan alla är med i Premiechansen och har chansen till dubbla prispengar i insatsloppen.