Ny toppstammad andelshäst efter Bold Eagle hos Björn Goop

28 juni 2017 i Hänt i stallet, av Kenny Thörnblom

Uppfödaren om Thorondor
”Har inte sett några 1-åringar här under alla år som har travat så snabbt”

Thorondor är en hingst född 2016 som ser fantastiskt fin ut och är ur världsstjärnan Bold Eagles första kull.
När fotografen var här och fotade Thorondor på uppdrag åt Stall Kenny så fick jag faktiskt en ”aha upplevelse” säger uppfödaren. Har inte sett några 1-åringar här under alla år som har travat så snabbt utan att ta till galopp. Vi får hoppas att han visar det på banan också! //Andreas Åkerblad (bilden här under).

Björn Goop om Thorondor

Jag fick i uppdrag av Kenny att åka och besiktiga Thorondor. Det blev kärlek vid första ögonkastet, Thorondor är en kanonfin häst! Han har ett fint psyke, perfekt i storleken, rör sig otroligt fint, han har det där lilla extra som jag gillar. Det ska bli otroligt kul att få vara med och forma honom. Jag körde världsrekord i Copenhagen Cup med Libeccio Grif som mormor till Thorondor lämnat. Jag rekommenderar självklart köp av andelar i Thorondor säger Björn Goop.

Fotografen om Thorondor

Lena Emmoth en av Sveriges bästa hästfotografer fick i uppdrag att åka och fota Thorondor. När Lena anlänt gården så kom det ett sms, i det så stod det endast ”jäklar vad fin han är”. Lena berättade senare på kvällen att hon tyckte att Thorondor var superfin och att han har ett grymt fint trav.

Pappa Bold Eagle är Europarekordhållare

Pappa Bold Eagle satte Europarekord med tiden 1.08,4/ 1609 auto i Elitloppsförsöket sista helgen i maj. Bold Eagle behöver ingen närmare presentation, inte hans far Ready Cash heller som dominerar som avelshingst. Bold Eagle & Ready Cash har tillsammans tjänat över 70 miljoner kronor.

Hur fungerar Ready Cash med Cantab Hall som morfar?

Bold Eagle är efter Ready Cash. Vi kollade därför upp hur det fungerar med Cantab Hall som morfar. Korsningen Ready Cash / Cantab Hall fungerar mycket bra. Korsningen på endast fyra (4) !! avkommor i startbar ålder har redan lämnat miljonärskan Dixi Sisu 1 239 951 kr och Joakim Lövgrens 3-årslöfte Esprit Sisu.

Moderslinjen är fantastisk! Varje generation bakåt har lämnat miljonärer!

Mormor har som Björn Goop sa ovan lämnat Libeccio Grif 6 780 438 kronor intjänat som Björn Goop körde världsrekord med i Copenhagen Cup.
Mormorsmor har lämnat Southwind Vernon 3 661 182 kr.
Mormors mormor Armbro Limbo har bl.a lämnat Southwind Lustre 131 465 USD.

Ett steg längre bak i stamtavlan hittar vi fantastiska avelsstoet Hula Lobell som bl.a lämnat avelshingsten Waikiki Beach 344 004 USD som är far till självaste Varenne! Hula Lobell har även lämnat Armro Limbo 176 938 USD, Giant Volcano 1 209 915 SEK, Armbro Nike 180 191 USD, Armbro Orbital 149 769 USD, Armbro Tropicana 131 161 USD, Armbro Volcano 179 653 USD, Armbro Waikiki 100 446 USD. Dessa hästar lämnade Hula Lobell på 80-90 talet så de tjänade enormt mycket pengar på sin tid.

Tränas upp i Normandie Frankrike för att få bästa förutsättningar

Thorondor kommer att bo på Björn Goops otroligt fina träningsanläggning i Normandie i Frankrike för att köras in innan sommarbetet. Thorondor kommer att få de bästa förutsättningarna då han kommer att gå på ett av de allra bästa betena som finns i Frankrike. Vi hoppas på en tidig individ som inte på något sätt stressats fram, han kommer till Sverige som tvååring.

Thorondor anmäls till de största insatsloppen

Thorondor kommer fortlöpande att anmälas till de största insatsloppen som två- tre- och fyraåring i Sverige.

• Svensk Uppfödningslöpning
• Breeders Crown
• E3
• Svenskt Trav Kriterium
• Kungapokalen (Euro Classic Trot)
• Sprintermästaren
• Svenskt Travderby
• Grand Prix du I´U.E.T

samt självklart också anmälas till Premiechansen.

Fakta om namnet Thorondor 

Namnet Thorondor är hämtat från Sagan om ringen. Härskaren över alla andra örnar kändes ju lämpligt säger John Backlund, som är uppfödare till Thorondor tillsammans med Andreas Åkerblad. John berättar också att Andreas skickade ett meddelande till honom när fotografen var på plats och fotade: ”Vilken jävla travare vi har fött upp…. Tror inte att nån 1-åring här under alla år har haft sånt jäkla driv!”

Foton: Lena Emmoth

Läs mer HÄR