Kriteriekungen Timo Nurmos om sina hästar i Kriteriet och Oaks

27 september 2018 i Övrigt, av Kenny Thörnblom

Nurmos avslöjar vem som vinner Kriteriet – enligt Goop

Han har vunnit Svenskt Travkriterium sex gånger – på de senaste tolv åren. Timo Nurmos är glödhet även inför årets Kriterie med fyra finalister. – Vi har fyra väldigt fina hästar med och alla har chans att vinna. Två av dem vann sina försök och tre av hästarna gick i dödens, säger Nurmos och avslöjar vem av dem Björn Goop sa vinner Kriteriet redan i juni.

Solvalla-tränaren är kriteriekungen som har firat väldeliga framgångar genom åren. I fjol vann Villiam på nytt världsrekord vilket var Nurmos mest känslomässiga seger i hela hans karriär. Hästen, som både är uppfödd och ägd av finländaren, döptes efter Timos farfar som dog i kriget.

Timo Nurmos har varje år en eller oftast flera hästar inkvalade till det största loppet för landets treåringar. Det började 2006 när Marquis du Pommeau skrällvann Kriteriet och sedan fortsatte det med Sahara Dynamite året efter, Red Hot Dynamite 2009, Chelsea Boko 2012, Readly Express 2015 och så då Villiam i fjol. Dessutom har han vunnit det finska Kriteriet två gånger som tränare.

– Det är väldigt speciellt att träna unghästar och helt annorlunda gentemot äldre hästar. Man måste vara lyhörd hela tiden och följa med och se när hästarna utvecklas från vecka till vecka. Det gäller att göra de rätta grejerna i rätt läge. Både när det gäller träning och balans och utrustning. Vi har ett fungerande koncept för unghästträning och det är hela teamets förtjänst att vi har lyckats så bra. Dessutom har vi en fantastisk träningsanläggning på Jordanstorp där vi har allt, säger Timo Nurmos.

Bestämmer sig på löprundan lördag kväll

Förra veckan när uttagningsloppen till Kriteriet och Oaks avgjordes var det en styrkedemonstration av Nurmos. Förutom fyra hästar inkvalade till Kriteriet fick han även med två hästar till finalen i Svenskt TravOaks. Global Vintage och Indiana Boko var tvåa i sina uttagningslopp.

– Vi hade sju hästar med i kvalen och med lite tur hade alla sju kvalat in. Onkel K.J. satt nämligen fast med allt sparat och fick inte chansen, säger Nurmos.

Nurmos har 19 hästar till start under den kommande kriteriehelgen, varav nio hästar på lördag och tio på söndag. När det gäller Kriterie- och Oakshästarna så har de varit i hans vård hela tiden under uppträningen.

– Jag har sett ut samtliga som årsföl och de kom till mig innan de fyllde ett år. Vi har tränat dem i två år och alla i personalen har gjort ett jättebra jobb. När det gäller balans och utrustning vill jag fundera under veckan och köra de sista jobben innan jag bestämmer mig.

– Som jag sa är det helt olika med unghästar än med äldre hästar. Jag måste få den rätta känslan om vi ska rycka skor, köra med urryckare eller sätta på jänkarvagnar. I fjol bestämde jag mig först på lördagskvällen klockan tio när jag var ute och sprang en mil i skogen att det skulle bli barfota runt om på Villiam. Inte omöjligt att jag sticker ut på en runda även på lördag kväll efter tävlingarna, säger Nurmos.

”Jag trodde inte att han skulle torska”

Så här kommenterar finländaren sina Kriterie- och Oakshästar på söndag och vi börjar med Kriteriet där förstapriset är två miljoner kronor (dubbla prispengar för de som är med i premiechansen).

– Cab Lane (lopp 10) är en väldigt fin häst som jag hela tiden har tyckt har varit en av de bästa treåringarna. Kanske den allra bästa. Han har visat också att han är bra och inte torskat en enda gång på fem starter. Han gjorde ett mycket fint lopp i kvalet och vann från dödens. Hästen återhämtade sig snabbt och han är komplett, både snabb men framförallt stark. Vi körde barfota runt om för första gången senast och det blir samma igen. Vinner man sitt försök från dödens och är obesegrad förstår alla att man har bra chans även i finalen, säger Nurmos.

– Inti Boko (lopp 10) är en häst jag tycker mycket om. Han var aggressiv innan han började tävla och därför fick han träna ensam för det mesta. Det var inte så att han var het, men heller inte avslappnad. Det gjorde stor nytta att han fick träna ensam och hästen har lugnat ner sig och vunnit varje lopp fram till senast. Jag trodde inte att han skulle torska när han fick ledningen och var lite besviken att han inte vann. Men banan passade inte riktigt och efter värmningen lade jag på en sula fram på hans järnskor och körde med säkerhetsbalans. Vi siktar på en bättre placering på söndag. Han är mycket snabb ut och väldigt stark. Jag tycker att Johnny Takter ska passa bra på honom som kusk och vi får se hur balansen blir, om det blir barfota bak som senast eller barfota runt om. Han har gått med fast huva hittills och jag tror att vi väntar med rycktussar.

Goop sa: ”Den här vinner Kriteriet”

– Danilo Brick (lopp 10) är också en väldigt fin häst och Björn Goop sa redan när han kvalade in honom i början av juni att den här hästen vinner Kriteriet. Han var väldigt stark i försöket där han kördes fram i dödens men blev lite rullig sista 100 metrarna och Björn kunde inte köra för fullt utan körde på säkerhet. Hästen var inte tom i mål och går mycket framåt med det loppet eftersom han var sjuk näst senast (halsinfektion). Man ska tänka på att han inte var långt efter Lugauers häst, trots att han gick i dödens och trots att han nyligen varit sjuk. Nu är Lugauers häst favorit och Danilo Brick är inte alls betrodd men man ska absolut inte glömma honom. Vi körde med lite lättare balans senast, barfota bak, och vi får se om det blir samma igen eller skor. Det kommer att bli rycktussar för första gången.

”Väldigt fin i måndagsjobbet – kraftig utveckling”

– Global Wise Guy (lopp 10) var väldigt fin i måndagsjobbet och det kändes att han bara hade gått framåt efter försöket. Han fick ett tufft lopp där i dödens och därför var det ett skönt besked när han var så fin i jobbet efteråt. Hästen har utvecklats kraftigt i de senaste starterna och är fortfarande under stark utveckling. Han är nog en av de som har gått framåt mest på slutet. Jag tycker att han har chans att vinna även i finalen. Han vann som sagt sitt försök från dödens och man får aldrig glömma hästar som är under utveckling. Det blir barfota runt om igen.

”Är som att göra uppkörningen med bil på halkbana”

Hur resonerade du kring valet av kusk, Rikard N Skoglund, som inte har kört så mycket åt dig tidigare?

– Rikard är en jättetrevlig och ödmjuk kille som jag har pratat med några gånger. En framtidsman. Jag tycker att han har utvecklats mycket som kusk och det ser man på hans resultat som bara blir bättre för varje år. Han har talang. Han är också mycket intresserad och har frågat mig om han får komma till gården och träna med oss. Så nu kommer han med sin bror på torsdag för att se hur vi jobbar.

– Det som jag tycker om, och som är mycket positivt, är att han har kört mycket kallblod. Det är en bra skola. Jag brukar jämföra det lite med att när man kör bil och att det är som att göra uppkörningen på en halkbana. Man lär sig annorlunda som kusk genom att köra mycket kallblod. Jag har själv gjort det mycket tidigare i min karriär. Jag har noterat att han kör inte så mycket galopp med hästarna vilket är positivt. Sedan blir man en bättre taktiker ju fler lopp man får köra.

– När jag anmälde så satte jag bara upp honom som kusk på Global Wise Guy, utan att ha frågat honom. Nu skojar jag lite, men jag trodde inte att han skulle tacka nej, ha, ha. Sedan är det min egen häst och jag behöver inte fråga någon annan. Jag vill ge honom chansen men sätter ingen press på honom nu, utan han får visa själv att han presterar bra både här och i kommande lopp, säger Timo Nurmos.

”Järnskor senast – nu kan det bli barfota och rycktussar”

Om vi sedan går över till finalen i Svenskt TravOaks, med 1,4 miljoner kronor till vinnaren, har Nurmos med två hästar som båda blev tvåa i sina uttagningslopp.

– Global Vintage (lopp 8) är en väldigt fin märr under utveckling. Hon var otroligt bra i försöket där hon var med i en tuff öppning och fick köra hårt i sjuhundra meter och byta position i ledningen. Hon avslutade under 1.11 sista varvet och var tapper som tvåa men stod emot i det längsta. Hästen gick med järnskor och fast huva men nu blir det rycktussar och så får vi se om det blir barfota runt om. Eventuellt även jänkarvagn men jag måste fundera på det under veckan och kan inte säga något beslut så här tidigt.

– Indiana Boko (lopp 8) gjorde också ett bra lopp i sitt försök från dödens hela vägen. Hon hade varit ifrån lite inför den starten och går normalt bara framåt med loppet i kroppen. Näst senast blev det galopp i E3-finalen när hon gick barfota för första gången och det blev en alldeles för tuff öppning. Hon är annars fin och har gjort bra lopp hela tiden men har tyvärr dåligt läge i finalen, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75
Svensk Travsport