Dags för Derbykval, Premiechans och Extra V75 på Jägersro

25 augusti 2014 i Lopp, av Kenny Thörnblom

För fyra år sedan registrerades 3 128 varmblodiga travhästar i Sverige. På tisdag får vi se 134 av de främsta göra upp i uttagningar om 12 finalplatser i Svenskt Travderby och Derbystoet. 36 av hästarna är premiechansare som kan dubbla prispengarna i finalen! Det är dags för en av årets mest intressanta tävlingsdagar som för första gången skräddas i V75-kostym.

Vilka vinner evig ära, gula derbykavajer och inte minst två miljoner kronor? Först gäller det att passera alla hinder som lurar i uttagningarna. I kvalen (6 + 6 st) måste man vara bland de två främsta för att fixa finalbiljetten till söndagen den 7 september.

Starkt skånskt hemmalag

Förra året tog Mosaique Face och Lutfi Kolgjini hem en bejublad hemmaseger när de spårade hem det 85:e Travderbyt. Hemmagardet selar ut toppar som Archangel Am, Happy Days och Nimbus C.D. Bland andra heta intressenter kan nämnas hästar som Poochai, Västerbo Fantast, Ni Talar Bra Latin och Bandit Hornline. Enda sto som utmanar i derbykvalen är Robert Berghs högkapabla Amazon Am, som har kapacitet att fälla grabbarna.

I Derbystoet med en miljon till vinnaren röstar säkert många för D´One, men i uttagningarna startar även starka kort som Neona Princess, Backfire, Donna di Quattro och Lotuscherie.

Extra nervigt för premiechansarna

Av kullen anmälde sig 227 hästar till Premiechansningen. De avstod premieloppet och har istället chansen att dubblera prispengarna i de största klassiska loppen. Alla minns hur Rokkakudo och D´One travade hem rekordstora 4 respektive 2,8 miljoner i Kriteriet respektive Oaks förra året.

De två premiechansstjärnorna kvalar tillsammans med 34 likasinnade till Travderbyt och Derbystoet. De som tar sig till final kommer att dubbla sina prispengar och uppfödarpremier där!

Premiechansarna i derbykvalen i rankingordning: Rokkakudo, Boys Going In, Sir Ratzeputz, Archangel Am, Bandit Hornline, Reckless, Dominator, Jula In Focus, Call Me Keeper, Tiberius F., Attack Diablo, Merlin, Dante Boko, Angelo Am, B.B.Tigger, Olimin, Augustus F., Nochebuena Face, Antonio America och Gigant Sjöhammar.

Premiechansarna i derbystokvalen i rankingordning: D’One, Donna di Quattro, Nissan Broline, Mellby Briolett, Desdemona Boko, Rigatoni, Det är K.H.K. Boko, Denim Boko, Erica, Room to Go, For Approval, Katla Celeber, Rosy Cheeks, Main Offender, Wingait Ida, Ocean Dream och She´s a Victory.

Mer intressant information och startlistor finns i Jägersros program här.

Mats Fransson

Källa Travsport.se

derbyuttagningar-stallkenny-2014