Breeders’ Crown för treåringar klart för Premiechansningen

25 mars 2014 i Övrigt, av Kenny Thörnblom

Med en vecka kvar av anmälningstiden till årets upplaga av Premiechansningen har ytterligare en gräns passerats. Under måndagen anmäldes häst nummer 450, vilket innebär att Breeders’ Crown för treåringar tog steget in i Premiechansningen.

31 mars går anmälningstiden ut till Premiechansningen 2014, men redan nu har antalet anmälda passerat långt över tidigare år. Årets upplaga skiljer sig från de tidigare i och med att antalet lopp som ingår påverkas av antalet anmälda hästar. Den första gränsen på 150 hästar nåddes på mindre än två veckor och därefter har gränserna passerats en efter en. Hittills ingår Kriteriet, Oaks, Derbyt, Derbystoet, Uppfödningslöpningen och Breeders’ Crown för treåringar. Nästa lopp som kan bli aktuellt är Breeders’ Crown för fyraåringar, då behövs 550 anmälda hästar.

– Det nya upplägget verkar tilltala en ganska stor grupp av hästägare och vi fick dessutom god hjälp från fjolårets Kriterie- och Oakssegrare Rokkakudo och D’One. När de vann sina lopp kunde hästägarna tydligt se vad Premiechansningen innebär i praktiken, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Detta är Premiechansningen

Premiechansningen innebär att hästägaren kan göra ett val. Antingen låta hästen kunna premielopp som tvååring, eller frivilligt avstå möjligheten för hästen att gå premielopp. I gengäld kommer en ”premiechansare” att få dubblerad prissumma om hästen placerar sig i någon/några av unghästfinalerna som ingår i Premiechansningen.

De här loppen kan ingå i Premiechansningen om tillräckligt många hästar anmäls:

premiechansningen

 

Therese Bornfalk Berglund
Källa: Svensk Travsport