Årets första delade treåringslopp körs på torsdag

26 mars 2017 i Övrigt, av Kenny Thörnblom

Med våren kommer unghästarna. Till på torsdag (30/3) i Bollnäs anmäldes så många treåringar att det var läge att dela ett lopp. En central prispengapott på 7 miljoner ska användas till att skapa extra starttillfällen vid behov.

Ibland anmäls väldigt många hästar till en och samma proposition, men endast tolv eller femton av hästarna får plats i startlistan. Ett sätt att lösa det är att dela loppet i två. Då får vi två fulla startfält och därmed har tolv eller femton hästar fått en extra möjlighet att tävla. Prispengarna till det extra loppet kommer från en central pott som Svensk Travsport hanterar.

– Ifjol fanns det 5,5 miljoner i den potten och det räckte till 71 extra lopp. I år har vi möjlighet att dela lopp för 7 miljoner, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Vilka lopp är det som kan bli aktuella att dela?
– Lopp för hästar i början av karriären och i synnerhet treåringslopp. Och det ska självklart vara tillräckligt många startanmälda, helst minst 24 hästar men i rena treåringslopp kan vi dela även med något färre startanmälda. Till loppet i Bollnäs (ett ST Unghästserie för treåriga ston) på torsdag anmäldes 22 hästar, och 19 av dem var helt ostartade. Att dela det loppet var en självklarhet, säger Petter.

Per Wetterholm

Källa: Travsport.se

Stall Kennys Andelshästar har det 3-åriga stoet Very Many Legs (bilden) till start på ovannämnda Bollnäs på torsdag.
Foto: Lena Emmoth